Hæs stem­me

Alle har prøvet at have en hæs stemme, men for nogle er en hæs stemme længerevarende og generende. Disse personer kan have brug for hjælp fra en øre-næse-halslæge og en tale-hørekonsulent til at få deres normale stemme tilbage.

En hæs stemme kan være en kommunikations vanskelighed, der påvirker din hverdag.
Her kan du finde mere viden om hæse stemmer, og hvad TCBU kan tilbyde børn, unge og deres omgivelser.

Hvis din stemme har været hæs i mere end 14 dage bør du opsøge en øre-næse-halslæge og fået undersøgt, om det er noget fysisk der skyldes din hæshed.

Du kan herunder finde svar på mange af de spørgsmål, som du kan sidde med.

 • Hvornår skal jeg kontakte en tale-hørekonsulent?

  Hvis du over længere tid har været hæs eller haft andre vanskeligheder med stemmen. Tale-hørekonsulenten vil spørge ind til dine symptomer og forløb omkring stemmeproblemerne. Ofte vil du også blive bedt om at blive undersøgt ved en øre-næse-halslæge.

  Find din lokale tale-hørekonsulent

 • Hvorfor bliver min stemme hæs/mister jeg stemmen?

  Du kan blive hæs/miste stemmen af mange forskellige årsager. Det kan være i forbindelse med almindelig forkølelse eller infektion. I dette tilfælde vil stemmen komme tilbage igen efter ro og hvile og når infektionen forsvinder. Sker dette mod forventning ikke, vil det ofte være en god ide at søge læge eller specialist for at udelukke andre årsager.

  Du kan dog også miste stemmen med baggrund i forkert anvendelse af stemmen. Her vil stemmen blive hæs/forsvinde i perioder. Oplever du at du hyppigt mister stemmen/bliver hæs, eller er du konstant hæs, er det altid en god ide at kontakte en øre-næsehals læge. Denne vil kunne pege på en mere præcis årsag til hæsheden.

  Ved længerevarende slid af stemmen kan man få nogle små hævelser på stemmen (lidt som vabler på hænderne) kaldet noduli.

  Læs mere om hvordan din stemme fungerer ved at klikke her

  Læs mere om hvorfor du får en hæs stemme ved at klikke her

 • Skal jeg forbi en øre-næse-halslæge?

  Ja, det er altid en god ide at kontakte en øre-næse-halslæge, hvis man gennem længere tid har haft problemer med stemmen såsom hæshed og/eller uregelmæssigheder i halsen (ondt, tørhed, synkebesvær).

  Læs mere om stemmen ved at klikke her

  Læs mere om hvad vi kan tilbyde ved at klikke her

 • Hvad er noduli/sangerknuder?

  Sangerknuder er også kaldet noduli. De kan beskrives som bittesmå knuder/hævelser på stemmelæberne, der kan forekomme, hvis man gennem længere tid ikke har brugt sin stemme hensigtsmæssigt. Sangerknuderne opstår der hvor stemmelæberne er mest i kontakt med hinanden og sidder derfor næsten altid symmetrisk. Knuderne er godartede og kan ofte behandles af en tale-hørekonsulent, der kan komme med øvelser og råd/vejledning.

  Læs mere om stemmevanskeligheder ved at klikke her

 • Forsvinder hæshed af sig selv?

  Der kan være mange grunde til en stemme er hæs. Hæsheden forsvinder ofte ikke af sig selv, men spændinger, forkert teknik eller stemmebrug kan være årsag til hæsheden. Det er vigtigt at man ikke belaster stemmen mere end nødvendigt og følger de anvisninger som du har fået af din tale-hørekonslent. Tag kontakt til en øre-næse-halslæge, hvis du har været hæs i en længere periode, så du kan få afklaret om de kan være andre fysiske årsager til hæsheden.

  Læs mere om hæse stemmer ved at klikke her

 • Skal jeg hviske når jeg er hæs?

  Nej, du skal ikke hviske når du er hæs. Hviske er ikke en naturlig talemåde og er derfor med til at presse din stemme og gøre den mere hæs. Undgå i stedet at tale, og når du taler, så tal som du plejer.

  Læs flere gode råd ved at klikke her

 • Hvad kan jeg gøre når min stemme er hæs?

  Det er vigtigt at være opmærksom på din stemme når den bliver hæs, så du ikke belaster stemmen mere end nødvendigt. Nogle gode råd når man er hæs er:

  • Sørg for at have en god holdning med en ret ryg
  • Sørg for hyppig stemmehvile, hvor du ikke taler og bruger stemmen
  • Undgå at tale i støj (sluk eks. musik, tv, radio)
  • Undgå at hoste og rømme dig, drik i stedet vand
  • Undgå at råbe og hviske, men tal med så normal stemme som muligt
  • I stedet for at kalde på folk, så prøv i stedet at fløjte eller ræk hånden op
  • Lav udstrækning og afspænding af hals og skuldre

  Læs flere gode råd ved at klikke her

  Se videoer med øvelser til at hjælpe og aflaste stemmen ved at klikke her

 • Hjælper varme drikke på en hæs stemme?

  Varme drikke kan anvendes som lindring ved ondt i halsen, med baggrund i en infektion eller sygdom generelt. Har du ofte udfordringer med stemmen i form af hæshed og manglende stemme, skal du passe på med varme drikke inden stemmebrug. Når du drikker varme drikke bedøver du halsen, og kan komme til at misbruge stemmen endnu mere.

  Læs flere gode råd ved at klikke her