Ud­ta­le

Er du interesseret i at vide mere, hvad du selv kan gøre, hvis dit barn har svært ved at udtale bestemte lyde?

Du kan herunder finde svar på mange af de spørgsmål du måske sidder med

 • Hvorfor har mit barn udtalevanskeligheder?

  Der kan være flere årsager til, at dit barn har vanskeligheder med udtalen. Mange udtalevanskeligheder forsvinder af sig selv. Der kan dog være særlige forhold, du skal være opmærksom på, hvis dit barn har udtalevanskeligheder.
  Udtalevanskeligheder kan blandt andet skyldes mindre hørenedsættelser i forbindelse med mellemørebetændelse, som har gjort det svært for barnet at opfange og lære sproglydene. Derudover kan det skyldes vanskeligheder med at skelne sproglydene fra hinanden og dermed benytte dem korrekt.

  Læs mere om forhold, der kan påvirke udtalen

 • Vokser mit barn fra sine udtalevanskeligheder?

  Børn lærer ikke at udtale alle sproglyde på én gang. De vil i starten udelade eller erstatte nogle lyde med andre. De fleste børn vil med tiden selv få lært alle sproglydene, men for nogle børn kommer udtalen ikke på plads af sig selv. Disse børn kan have brug for hjælp til at få alle sproglydene på plads.

  Læs mere om hvad udtalevanskeligheder er 

 • Skyldes mit barns udtalevanskeligheder en dårlig vane?

  Udtalevanskeligheder skyldes ikke dovenskab, barnet øver sig i automatisering af sproglydene.

  Læs mere om automatisering af sproglyde

   

 • Skal jeg rette på mit barn når det siger ord forkert?

  Det anbefales, at du så vidt muligt undgår at rette dit barn direkte, når du hører, at det udtaler et ord forkert. I stedet kan du gentage barnets ord eller sætning med en korrekt udtale. Dermed hører dit barn den korrekte udtale, og det vil ikke føle sig irettesat eller forkert.

  Læs mere om gode råd i forhold til udtalevanskeligheder

  Læs mere om lydelig opmærksomhed

 • Hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe mit barn med udtalen?

  • Sørg for at tale langsomt og tydeligt og hav øjenkontakt med barnet. Det er vigtigt at dit barn har mulighed for at se din mund, når du taler. På den måde kan barnet se, hvordan lydene formes.
  • Sluk for baggrundsstøj når I taler sammen for eksempel radio og TV.
  • Når barnet laver udtalefejl, så ret barnet indirekte. Se videoen her
  • Hav fokus på sproglydene i hverdagens aktiviteter Vær nysgerrig på lyd i hverdagen. Hjælp barnet med at lytte aktivt på lyde omkring sig. Hvis barnet har svært ved fx /t/ kan I lave aktiviteter, hvor /t/ er i fokus. Lav fx en togbane med stationer med /t/, hop i trampolin imens /t/ siges, tegne trolde, træer mm., tøf som et tog /t t t/ osv. ) Video
 • Kan det hjælpe mit barn at lave mundmotoriske øvelser?

  Barnet får ikke nødvendigvis bedre udtale af at lave mundmotoriske øvelser

 • Bør mit barn få tjekket hørelsen?

  Hvis dit barn har udtalevanskeligheder, er det altid en god ide at få undersøgt barnets hørelse hos en øre-næse-halslæge.

 • Hvem skal jeg kontakte, hvis mit barn har udtalevanskeligheder?

  Udtalevanskeligheder er en naturlig del af den sproglige udvikling. Hvis du er bekymret for dit barns udtale, eller hvis dit barn stadig har mange udtalefejl, når det er fyldt 3 år, så kontakt en pædagog i dit barns institution for råd og vejledning.

  Læs mere om hvad vi tilbyder her

 • Kan mit barn komme i skole når det har udtalevanskeligheder?

  Børn kan godt starte i skole, selvom de har udtalevanskeligheder. For mange børn med udtalevanskeligheder er skolens fokus på sproglyde en hjælp til at få udtalen helt på plads.

 • Kan der være en sammenhæng mellem udtalevanskeligheder og ordblindhed?

  Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem udtalevanskeligheder og ordblindhed. Dog skal man være opmærksom hvis, der også er ordblindhed i familien
  Tag kontakt til dit barns institution/skole, hvis du er bekymret i forhold til dit barns sproglige udvikling.